Μαγειρευτά (46)
Η φάβα βελουτέ είναι ένα από τα αγαπημένα φαγητά του γιου μου κι αυτό αρκεί για να τη μαγειρεύω συχνά. Άλλες φορές την φτιάχνω σκέτη, άλλες με λίγη ροβίτσα και πάντα προσθέτω και κάποια λαχανικά στο βράσιμο.
Η μαμά μου συνήθιζε να μας το φτιάχνει συχνά πατάτες γιαχνί όταν ήμασταν παιδιά. Σε αυτή τη συνταγή προσθέτουμε και φακές οι οποίες έρχονται να ολοκληρώσουν διατροφικά το πιάτο και τα αρώματα της δάφνης και του μπαχαριού ξυπνούν αναμνήσεις από το παρελθόν.
Αυτή τη συνταγή που φτιάχνουμε σήμερα την είχα δει σε "συζήτηση" σε ομάδα στο facebook, οπότε δεν ξέρω ακριβώς σε ποιον ανήκει η αρχική έμπνευση. Έκανα μερικές παραλλαγές και ιδού τα πιο νόστιμα φυτικά μπιφτέκια που δεν έχουν καμία γεύση οσπρίων, καλώς ή κακώς. Πρέπει να γίνουν με αζούκι ή παρόμοια φασόλια και ΟΧΙ με λευκά γιατί αλλάζει τελείως η γεύση. Δεν έχω δοκιμάσει με κόκκινα βέβαια..
Τα γεμιστά είναι από τα αγαπημένα μας φαγητά και λατρεύουμε να τα τρώμε τα καλοκαίρια. Συχνά τα φτιάχνω με ρύζι ολικής άλεσης μιας και είναι ανώτερο διατροφικά από το επεξεργασμένο λευκό ρύζι και άλλοτε προσθέτω κινόα ή άλλα δημητριακά.