Κατσαρόλας (19)
Μακαρονάκι κοφτό με μανιτάρια και άρωμα θάλασσας
Γράφτηκε από τον vegan to beΤα ζυμαρικά είναι από τα αγαπημένα φαγητά πολλών από εμάς και σε αυτή τους την εκδοχή έρχονται στο πιάτο μας η γεύση και το άρωμα της θάλασσας.
Τα καλοκαίρια περνάμε πολλές μέρες στο χωριό μας, εδώ στη όμορφη Μεσσηνία που έχουμε την τύχη να ζούμε. Εκεί, υπάρχει κήπος που τον φροντίζει ο παππούς. Αυτός ο παππούς που, αν και ζούσε και εργαζόταν ως δάσκαλος στην πόλη, δεν έκοψε ποτέ τις ρίζες του με το μέρος που μεγάλωσε και συνεχίζει να παράγει μόνος του όσα μπορεί, κυρίως από μεράκι. Αυτός ο παππούς και ο κήπος του είναι ένα μεγάλο σχολείο για εμάς τους νεότερους και ειδικά για τα παιδιά μας, τα οποία συχνά δεν γνωρίζουν από πού προέρχεται το φαγητό μας και με ποιο τρόπο. Κι εκείνος, μη ξεχνώντας τον πρότερο βίο του, τα διδάσκει πώς φτιάχνεται η ζωή από το χώμα, το νερό και τον ήλιο. Σήμερα λοιπόν μαγειρέψαμε με ό,τι "έβγαλε" ο κήπος!
Θα μπορούσε να πει κανείς πως καταχρηστικά ονομάζουμε "λαχανοντολμάδες" το φαγητό αυτό μιας και η λέξη "Dolma" παραπέμπει σε κάτι γεμιστό με φύλλο από λαχανικά, κάτι που δεν ισχύει στους αποδομημένους αυτούς ντολμάδες. Ο χρόνος μας όμως είναι περιορισμένος και γι' αυτό επέλεξα να μην τους κάνω τυλιχτούς αλλά "σαν τούρτα" στην κατσαρόλα! Παρόλα αυτά η γεύση είναι ακριβώς σαν εκείνη των ντολμάδων, ενώ αν φτιάχναμε ένα κλασικό λαχανόρυζο θα είχε άλλη γεύση. Προσωπικά, το νιώθω ενετελώς διαφορερικό γευστικά απ' ότι τα ντολμαδάκια.
Αυτή την περίοδο έχουν την τιμητική τους! Νοστιμότατες αγκινάρες με αρακά και πατάτες χωρίς καθόλου ελαιόλαδο, ωστόσο εξαιρετικά χυλωμένες!
To κεμπάπ σόγιας είναι ένα προϊόν παρόμοιο με τον κιμά σόγιας, όμως με διαφορετικό μέγεθος και άρα δυνατότητα διαφορετικής χρήσης. Η πιο απλή και εύκολη συνταγή είναι αυτή όπου το τηγανίζουμε με διάφορα μπαχαρικά.
Αγκινάρες λεμονάτες με μαυρομάτικα φασόλια
Γράφτηκε από τον vegan to beΟι αγκινάρες είναι ένα λαχανικό με ιδιαίτερη γεύση. Το μαγείρεμά του με πολύ λεμόνι το κάνει απλά συναρπαστικό. Στη γνωστή συνταγή «αγκινάρες αλά πολίτα» προσθέτουμε και μαυρομάτικα φασόλια και έχουμε ένα καταπληκτικό φαγητό με λαχανικά και όσπρια, σε ένα.