Φούρνου (17)
Ζυμαρικά φούρνου με μανιτάρια και κρέμα κάσιους
Γράφτηκε από τον vegan to beΑυτό το εκπληκτικό φαγητό, που δεν μπορώ να καταλήξω εάν είναι περισσότερο σαν σουφλέ χωρίς τυρί ή παστίτσιο λόγω της μπεσαμέλ, το έφτιαξα πριν μερικές ημέρες πρώτη φορά και συγκλονίστηκα από τη γεύση αλλά την ευκολία παρασκευής του.
Η πρώτη φορά που έφαγα κουνουπίδι ψητό ήταν από τα χέρια της μαμάς μου. Απλοϊκό μα νόστιμο! Στη δική μου εκδοχή, χρησιμοποίησα λίγα ακόμα μπαχαρικά και υλικά με τα οποία εκείνη δεν είναι τόσο εξοικιωμένη.
Οι μελιτζάνες είναι ένα από τα αγαπημένα μου λαχανικά του καλοκαιριού και ειδικά μαγειρεμένες με κόκκινη σάλτσα. Στην συγκεκριμένη συνταγή προσπάθησα να ακολουθήσω τη λογική που έχω συνήθως στο μυαλό μου όταν θέλω να φτιάξω μια συνταγή, σύμφωνα με την οποία θέλω το κάθε φαγητό να είναι όσο πιο ολοκληρωμένο γίνεται. Βέβαια, αυτό δεν αποτελεί αυτοσκοπό, μιας και η ποικιλία εντέλει είναι αυτή που μας παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά και είναι ψυχοφθόρο και μάταιο να κυνηγάμε τα θρεπτικά συστατικά και όχι την τροφή! Έτσι, στις κλασσικές μελιτζάνες ιμάμ πρόσθεσα και λίγα μαυρομάτικα φασόλια που είχα στο ψυγείο βρασμένα απλά σε νερό και έκανα και μια δοκιμή με τόφου σκληρό, το οποίο είναι εντελώς προαιρετικό. Προέκυψε ένα χορταστικό πολύ νόστιμο πιάτο το οποίο ανεπιφύλακτα σας προτείνω!
Τα μακαρόνια της τεμπέλας είναι μια συνταγή που έφτιαχνα παλιά, την οποία είχα βρει στο διαδίκτυο και δεν έχω ιδέα σε ποιον ανήκει η αρχική δημιουργία της. Στην εκδοχή που σας παρουσιάζω, απουσιάζουν τα ζωικά προϊόντα και τα λιπαρά. Δεν έχετε παρά να τη δοκιμάσετε. Είναι όντως πανεύκολη, πολύ νόστιμη και, μέσα από την αλληλεπίδρασή μας στα κοινωνικά δίκτυα, διαπίστωσα πως το ίδιο εύκολα μπορείτε να κάνετε όποια αλλαγή θέλετε με διάφορες προσθήκες.
Είναι μέρες που είχα επιθυμήσει να φτιάξω κριθαράκι στο φούρνο. Δεν ήθελα όμως να το φτιάξω πάλι με ροζ φακές όπως τις περισσότερες φορές. Σκέφτηκα λοιπόν να βάλω τόφου, κάτι που συνηθίζουν στις ασιατικές κουζίνες να συνδυάζουν με τα ζυμαρικά. Και πέτυχε! Έγινε ένα υπέροχο, πλούσιο σε γεύση, θρεπτικό γιουβέτσι που το ευχαριστηθήκαμε μικροί - μεγάλοι.
(για τη συνταγή της καλοκαιρινής μανέστρας με ροζ φακές μπορείτε να ακολουθήσετε τον παρακάτω σύνδεσμο: http://www.vegantobe.gr/index.php/suntages/mageireuta/katsarolas/item/10-kalokairinh-manestra)
Μου είχαν απομείνει αυτοί οι λίγοι μαύροι γίγαντες, τους οποίους από περιέργεια είχα αγοράσει κι οι οποίοι δε διαφέρουν γευστικά από τους λευκούς. Οπότε σκέφτηκα να τους βάλω στο φούρνο με πατάτες κατά τον ίδιο τρόπο που βάζουμε φασόλια στο μπριάμ. Επίσης, θυμάμαι πως μια φορά ο αδερφός μου είχε φτιάξει πατάτες λεμονάτες με λευκά φασόλια, οπότε σιγουρεύτηκα πως θα ταιριάζουν φασόλια με πατάτες.